De mondhygiënist; een specialist!

Een mondhygiënist is een op HBO-niveau (4 jarige studie) opgeleide paramedicus. Het beroep van de mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) en kent daardoor een zelfstandige behandelbevoegdheid. De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel, waardoor de patiënt kan vertrouwen op deskundig en zorgvuldig handelen door de beroepsbeoefenaar;
de mondhygiënist is een specialist op het gebied van mondzorg & preventie!

Alleen iemand die de opleiding Mondzorgkunde met succes heeft afgerond mag zich mondhygiënist noemen en dit beroep uitoefenen.
In het Diplomaregister mondhygiënisten kunt u controleren of uw behandelaar gediplomeerd is.

Geregistreerd mondhygiënist

Vanaf 1 juli 2020 is de geregistreerd-mondhygiënist als experimenteerberoep tijdelijk opgenomen in het BIG-register.
Een mondhygiënist komt in aanmerking voor de (tijdelijke) BIG-registratie als deze in bezit is van:
een diploma van de Hbo-opleiding Mondzorgkunde, uitgereikt in het jaar 2006 of later, en beschikt over een certificaat stralingsbescherming (Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde (TMS) ).
De geregistreerd-mondhygiënist mag na registratie zelfstandig bepaalde voorbehouden handelingen uitvoeren zoals zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen.

Titel gebruik
Op basis van hun registratie mogen zij de titel ‘geregistreerd-mondhygiënist’, gebruiken. Om verwarring met de niet geregistreerde mondhygiënist’ zoveel mogelijk te voorkomen, mogen zij gedurende de registratieperiode de titel ‘mondhygiënist’ niet gebruiken.

De lieve mondhygiënist

De lieve mondhygiënist is een platform dat van mening is dat iedereen gebaat is bij preventieve mondzorg. Zij hebben, in navolging van De Lieve Tandarts, het keurmerk De Lieve Mondhygiënist bedacht voor mondhygiënisten die de patiënt centraal stellen in de behandelingen en net wat meer tijd en aandacht geven aan wie het moeilijk vindt om naar de mondhygiënist te gaan. Wij zijn trots op deze titel!

Een gezonde mond

Mondhygiënisten spelen een heel belangrijke rol in het voorkomen van problemen in de mond. Zij zien immers als eerste hoe het gesteld is met de kwaliteit van het tandvlees en de hoeveelheid tandplaque. Beide bepalen mede de levensduur van het gebit, de gezondheid van de mond en daarmee de gehele gezondheid.
Een goede mondhygiëne is de basis van gezond tandvlees. Gezond tandvlees is de basis van een gezonde mond. Het onderhoud en de behandeling van uw tandvlees is minstens zo belangrijk als dat van uw tanden en kiezen!
Wij reinigen uw gebit intensief, professioneel en met veel persoonlijke aandacht.

Naar de mondhygiënist

Het is vooral aan te raden een afspraak bij ons te maken wanneer:

  • u last heeft van bloedend tandvlees
  • uw tandvlees terugtrekt
  • er tanden en/of kiezen los gaan staan
  • uw tandvlees rood, gezwollen en/of pijnlijk is
  • u regelmatig gaatjes heeft
  • er (snel) tandsteen en/of aanslag ontstaat
  • u last heeft van een slechte adem of een vieze smaak
  • mondverzorging moeilijk is voor u

U heeft geen verwijzing nodig!

Wij zijn lieve mondhygiënisten en wij zijn trots op dit keurmerk!