Diabetes

Heeft u diabetes?

Dan bent u gevoeliger voor ontstekingen dan mensen zonder diabetes.
Bovendien genezen ontstekingen en wondjes moeilijker. Dat geldt voor het hele lichaam, zeker ook in de mond. Om ernstige gingivitis en parodontitis te helpen voorkomen, is goede mondverzorging van groot belang!

Door ernstige parodontitis kunnen de tanden of kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Verlies van tanden en kiezen is in dit geval een complicatie van de diabetes.

Andersom raakt de bloedsuikerspiegel ten gevolge van (mond)ontstekingen en (mond)infecties ­ gemakkelijker ontregeld, met als gevolg een verhoogd risico op andere complicaties. In vergelijking tot mensen met diabetes zonder tandvleesontstekingen, hebben mensen met diabetes én parodontitis een zes keer zo groot risico op achteruitgang van de regulatie van diabetes.

Door medicijngebruik of door te hoge bloedsuikerwaarden hebben veel mensen met diabetes last van een droge mond. Door een tekort aan speeksel in de mond kunnen ontstekingen in de mond sneller ontstaan. Maar ook blijven er meer voedselresten en plak in de mond achter waardoor er naast het ontstaan van ontstekingen ook een hoger risico op het ontstaan van gaatjes bestaat.

Goede mondzorg bij mensen met diabetes is dus extra belangrijk. Ongemakken van een droge mond kunnen worden verzacht en het ontstaan van gingivitis en parodontitis kan worden voorkomen of behandeld. Bovendien kan een goede mondhygiëne ertoe leiden dat de insulinebehoefte afneemt en de bloedglucosewaarden beter onder controle blijven.