Kindertandverzorging

Een kindergebit vraagt om speciale aandacht. Het is heel belangrijk om kinderen en hun ouders al in een vroeg stadium te wijzen op het belang van het goed onderhouden van het gebit en hen daarbij te helpen. Vooral in de mondzorg is bewezen dat preventie op jonge leeftijd gebitsproblemen op latere leeftijd kan voorkomen.

Er wordt wel gedacht dat een melkgebit niet zo belangrijk is omdat er toch nog een nieuw gebit volgt. Maar het melkgebit is juist heel belangrijk voor een kind. Dankzij de eerste tandjes leert een kind verstaanbaar praten en is het in staat zijn voeding goed fijn te kauwen. Daarbij houdt het melkgebit de weg vrij voor het goed doorkomen van het blijvend gebit. U kunt uw kindje gerust meenemen naar uw nazorg-behandelingen bij de mondhygiënist. Zo kan het kind alvast wennen aan de grote stoel en de mondhygiënist. De rare persoon met handschoenen en een gek mondkapje die in je mond kijkt. Uw kindje kan gewoon rondlopen en meekijken als u zelf behandeld wordt. Vanaf 3 jaar kunnen we in de mond van uw kindje gaan kijken. Dit vindt vooral spelenderwijs plaats. Met een spiegeltje kunnen we samen tandjes kijken en tandjes tellen. Het kind hoeft niet in de stoel te gaan liggen als het dat nog niet wil. Het mag ook bij u op schoot, of gewoon staan. Met het mondje open kunnen we ook zo de tandjes voorzichtig bekijken. Vanaf 4 jaar gaan we serieuzer naar de tandjes kijken. Er moeten dan halfjaarlijkse controles gaan plaatsvinden bij de tandarts of in overleg met uw tandarts bij de mondhygiënist.

Kinderliedje poetsenpoetsenpoetsen:

Een melkgebit dient vanaf het 1e tandje goed te worden onderhouden. Belemmering van het melkgebit, bijvoorbeeld door cariës (gaatjes), kan de ontwikkeling van het blijvend gebit ernstig beschadigen.