Preventieve mondzorg

Een gezonde mond en vooral gezond tandvlees is niet alleen belangrijk voor uw mond of de levensduur van uw gebit. Een gezonde mond is ook van belang voor de algehele gezondheid. Uit onderzoeken is gebleken dat er, behalve medicijnen, ook lichamelijke condities zijn die de mondgezondheid negatief kunnen beïnvloeden.

Iemand met diabetes (suikerziekte) of iemand met osteoporose (botontkalking), heeft een verhoogde kans op een ernstige tandvleesontsteking waarbij het kaakbot is betrokken (parodontitis). Ook zwangere vrouwen, pubers, vrouwen die hormoonbehandelingen ondergaan of vrouwen in de overgang hebben een verhoogd risico op tandvleesontstekingen.

Er zijn echter ook toenemende aanwijzingen dat een ernstige tandvleesontsteking een negatieve invloed heeft op onze algehele gezondheid. Parodontitis wordt in verband gebracht met een vergroot risico op cardiovasculaire ziekten (hart/vaatziekten), vroeggeboren baby’s, dementie en reumatoïde artritis. Er zijn infecties gemeld waarbij mondbacteriën een rol spelen aan hartkleppen, pacemaker en hersenweefsel. Daarnaast zijn suikerpatiënten en longpatiënten moeilijker te stabiliseren als ze parodontitis hebben.

Een gezonde mond is dus nog veel belangrijker dan we tot nu toe altijd dachten;
het voorkomen van aandoeningen in de mond komt uw algehele gezondheid ten goede.

Voorkomen is beter dan genezen. Preventieve mondzorg is essentieel voor de mondgezondheid en een goede zelfzorg kan behandelingen en kosten voorkomen. Hierin staan wij u graag bij.